previous   
Summer in the city
De eigenzinnige keuze van Paul Poelmans
Bijzondere groepstentoonstelling

Elke jaar nodigt Cypres een andere galeriehouder uit om een keuze uit zijn aanbod te brengen.
De selectie in de zomer van 2009 gebeurde door galeriehouder/muzikant/duizendpoot Paul Poelmans van
The Room with a View. De tentoonstelling opende op zondag 28 juni en liep tot en met zondag 30 augustus 2009.
Paul Poelmans inspireerde zich voor deze tentoonstelling op de traditie van de 19de eeuwse Salons d¹été en de jaarlijkse Summer Exhibition in Londen. Hij stelde  een tentoonstelling samen met werk van jonge kunstenaars. Enkelen staan op de grens van een internationale doorbraak, anderen debuteren.


 

Met Rinus Van de Velde verwelkomen we een groot tekentalent die zijn doorbraak op de internationale scene aan het maken is, ondermeer met shows in Hawaï  en een solopresentatie op Art Basel/Miami Beach in 2009. Hij gaf er de voorkeur aan om, als Leuvenaar die voor het eerst sinds lang terug in eigen stad exposeert, in situ een werk te creëren. (Met dank aan Galerie ZINK, Berlijn)

 
 Hidde Vanthillo, masterdiploma aan de Academie van Antwerpen, presenteert Skatepools, grote werken op doek die een uitgesproken stedelijk karakter hebben en aangevuld worden met recent tekenwerk en grafiek.

Els Lesage stelt een reeks intieme motelinterieurs voor, gemaakt onder de titel Outside / In. Zij werd geselecteerd voor de Dexia-Award 2008 en vat de existentiële eenzaamheid van verlaten motelkamers samen in kleine, intieme doeken.

 
 Nick Andrews is al lang geen onbekende meer in de Belgische kunstscene.Met zijn kleurrijke, exuberante schilderijen registreert hij een ogenschijnlijk feestelijke wereld waar bij nader toezien toch een donker kantje aan kleeft. Nick exposeerde in België (Zwarte Panter Antwerpen en Zwart Huis Knokke), en in China, Zwitserland, Nederland, Istanbul en Parijs.

Enfant terrible Bart Van Looy exposeert zijn mediageïnspireerd werk voor het eerst in Leuven en schuwt daarbij de controverse niet. Bart schopt wild om zich heen met overgemediatiseerde BV’s (Tanja Dexters) en aangrijpende sociologisch fenomenen (Kim De Gelder). Dit resulteert in een haast Basquiat-achtige registratie van een subcultuur.

 
Als tegengewicht voor al het jonge geweld is er ook het luik A few of my favourite things, een selectie werken van enkele grote iconen uit de recente Belgische kunstgeschiedenis: Marthe Wéry, Walter Swennen, Guy Van Bossche en Guillaume Bijl.
Dit wordt vervolledigd met een kleine hulde aan Jef Geys die in 2009 Belgie vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië met een werk uit zijn “Ecole de Paris”-cyclus.